"София Филм Фест" - Варна ще бъде открит на 16 юли

"София Филм Фест" - Варна ще бъде открит на 16 юли

© Иван Григоров

На 16 юли ще бъде открито първото издание на "София Филм Фест" (СФФ) в във Варна. Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на София Филм Фест/Арт Фест и Артин Вижън, програма "МЕДИА Интернешънъл" на Европейския съюз и Националния филмов център.


"София Филм Фест във Варна" е част от проекта "Операция КИНО", който екипът на Арт Фест разработва и реализира през 2010. Той включва издания на София Филм Фест в над 10 града в България – освен традиционните фестивали в София, Бургас и Пловдив, издания през 2010 се състояха досега в Благоевград, Стара Загора, Русе, Габрово и Сливен.


"Операция Кино" е общ проект на водещите фестивали на България (София), Турция (Истанбул), Румъния (Клуж) и Босна и Херцеговина (Сараево) и програмата МЕДИА Интернешънъл, стремящ се към търсене на нова аудитория на eвропейско и алтернативно на Холивуд кино.


Домакин на СФФ във Варна е Фестивалният и конгресен център.




Петте фестивални дни започват на 16 юли (петък), със специална прожекция, премиерна за Варна, на най-новия филм на немския режисьор от турски произход Фатих Акин – "Храна за душата". Началото е в 19.00 часа в Голямата зала на ФКЦ, като директорът на "София Филм Фест" Стефан Китанов лично ще открие събитието във Варна.


"Храна за душата" е филм за семейството и приятелите, любовта, доверието и верността… както и за трудностите да запазиш мястото, което чувстваш като свой дом в днешния все по-непредсказуем свят. Когато младият ресторантьор Зинос е изоставен от дългогодишната си приятелка Надин, защото прекарва повече време в ресторанта си "Soul Kitchen", отколкото с нея, той решава да го продаде и да я последва в Шанхай. Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург и помни много по-добри времена. През последните три седмици до продажбата пълна анархия завладява "Soul Kitchen", но междувременно заведението добива култов статус, а Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако се раздели със "Soul Kitchen"...


17 юли (събота, ФКЦ – Голяма зала):


18.00 е началният час за среща на публиката с мащабната копродукция "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Филмът на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов и с музика на Стефан Вълдобрев, ще бъде представен от неговия продуцент Стефан Китанов, като след прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с него. "Светът е голям" е един от най-награждаваните български филми по света. През 2010 бе избран сред 9-те номинации за чуждоезичен "Оскар", едно от върховите постижения на родното кино. Той има в актива си 30 международни награди, включително 6 награди за най-добър филм (Берген, Вилнюс, Беналмадена, Сатурно, Минск, Калифорния), 4 награди на журито (Варшава, Талин, Беналмадена, Техеран), 2 награди за режисура, 4 награди за най-добър актьор (Мики Манойлович), 10 награди на публиката...


"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е разказ за съдбата на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си. България, 1980. Безоблачното детство на Алекс в малък провинциален град е помрачено. Милицията изисква баща му да шпионира дядо му бай Дан, местния цар на таблата. Семейството решава да емигрира на Запад. 25 години по-късно Алекс е в немска болница след тежка катастрофа, в която загиват родителите му. Бай Дан заминава за Германия, където отново започва да учи внука си на табла, измъква го от болницата и двамата тръгват на път. По време на това пътуване паметта на Алекс бавно се възвръща, а с нея и желанието му за живот.


От 20.00 часа е премиерната за Варна прожекция на "Прекършени прегръдки" – най-новият филм на прочутия и обичан Педро Алмодовар. Един мъж живее, обича и пише в тъмнина. В катастрофа преди 14 години той изгубва не само зрението си, но и любовта на живота си – Лена. С игривия си псевдоним – Хари Кейн (от англ. ураган), мъжът подписва разказите и сценариите си, а истинското си име – Матео Бланко, поставя под филмите, които е режисирал. След фаталния инцидент Матео се превръща изцяло в Хари Кейн. Тъй като му е невъзможно вече да режисира, той може да продължи да живее само ако приеме, че Матео Бланко е загинал с любимата си Лена. Друг инцидент кара Хари да се изправи пред миналото и да си спомни какво се е случило преди 14 години. На въпроса на сина си какво се е случило с Матео Бланко, Хари започва разказ, изпълнен със страст, ревност, фатални обрати, предателства и непоносимо чувство за вина…


18 юли (неделя, зала "Европа"):


В 15.30 започва едно от откритията на 2009 - "Покани ме да вляза" на шведския режисьор Томас Алфредсон. След като получи повече от 60 международни награди, включително номинации за филм, оператор и награда на публиката на Европейските филмови награди ’09, след като беше обявен за най-добър филм в Трайбека ’09 и за най-добър скандинавски филм и оператор в Гьотеборг ’08, филмът се срещна и с българската публика на 14-ия Международен София Филм Фест и бе сред най-посетените заглавия. Сияйното шведско арт съкровище, адаптирано за голям екран от Джон Айвиде Лидквист по собствения му роман и режисирано с въображение и сдържаност от Алфредсон, освобождава вампирските филми от изхабените клишета и предлага хладнокръвно балансиран и напълно покоряващ разказ за самотата и любовта. "Покани ме да вляза" проследява напъпващата обич между бледия 12-годишен Оскар, тормозен от съучениците си и пренебрегван от възрастните, и съседката му Ели, която е "горе-долу" негова връстничка и въпреки че е по-малко бледа, е вампирка. Ели приема приятелството с нежелание, но очевидно двамата могат да си предложат един на друг това, което им липсва – Оскар получава силата да се изправи срещу грубияните, които го тормозят, а тя – приемане, любов и може би нов донор на кръв...


От 17.45 часа варненските киномани ще имат възможност да видят "Пророк" на френския режисьор Жак Одиар. Копродукцията между Франция и Италия е един от най-адмирираните филми на 2009 година. В актива му са Голямата награда на журито в Кан 2009, Европейска филмова награда ’09 за най-добър актьор (Тахар Рахим) и звук, както и награда за най-добър филм на фестивала в Лондон ’09 и номинация за "Оскар" ’09 за най-добър чуждоезичен филм.


"Пророк" проследява затворническата кариера на Малик ал Джебена, 19-годишен мъж от западноафрикански произход, който е избран от Сезар Лучиани, всяващия страх бос на управляващия затвора корсикански мафиотски клан, да убие друг затворник. Малик извършва кървавото убийство, но се отървава безнаказано благодарение на почти цялостния вътрешен контрол на Лучиани. Когато става въпрос за язвителни криминални филми, Жак Одиар има малко съперници в Европа, а неговата увлекателна и брутална затворническа драма "Пророк" е свидетелство, че той разширява собствените си рамки с безсъмнено майсторство.


"Според размера" (20.30) – е една от най-забавните комедии на 2010. Филмът на режисьорите Ерез Тадмор и Шарон Маймон е копродукция на Израел, Франция и Германия и има в актива си наградата на публиката на кинофестивала в Карлови Вари ’09, както и три награди на Израелската филмова академия ’09 – за най-добра актриса (Ирит Каплан), най-добри костюми (Инбал Шулик) и най-добра поддържаща актриса (Лавна Финкелщайн). Филмът предлага на зрителите любов, смях и сумо – като алтернатива на досадните диети за отслабване.


19 юли (понеделник, зала "Европа"):


Първата прожекция (16.00) ще представи любопитна селекция от късометражно кино. Програмата "OK Shorts" включва миналогодишния носител на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм "Три сестри и Андрей" на режисьорите Андрей Паунов и Борис Десдподов и един от тазгодишните фаворите за наградата – "Анна Блуме" на Весела Данчева. В програмата са включени и победителите от късометражните конкурси в Сараево, Клуж и София (168-часово филмово предизвикателство). Това е програма, която присъства в афиша на всеки от четирите фестивала-партньори. Филмът-изненада в тази селекция е "Ритуалът" на Надежда Косева – българската новела във филма-омнибус "Поколение: изгубени – намерени" (копродукция между Германия, България, Румъния, Босна и Херцеговина, Унгария, Сърбия и Черна Гора и Естония, 2005 г.)


Сред кино-подаръците за публиката във Варна е носителят на "Златната палма" на кинофестивала в Кан – "Бялата лента" (17.45) на австрийския режисьор Михаел Ханеке. В колекцията си филмът има още 3 Европейски филмови награди (филм, режисьор и сценарий), "Златен Глобус" за чуждоезичен филм и беше основен претендент за "Оскар" в същата категория. Решена в черно-бяло, творбата на Ханеке проследява кризата в германското общество в навечерието на Първата световна война и се превръща в оригинален опит за изследване на корените на нацисткия терор.


В 20.30 часа започва музикалният филм "Кумбийска връзка" на мексиканския режисьор Рене Виляреал. На фона на високите планини, които ограждат град Монтерей, трима младежи изживяват своите страсти и дилеми. Амбициозният млад режисьор Нето случайно среща красивата Кори и моментално се влюбва. Той забелязва как тя и приятелят й Гуирипи задигат чифт кецове от магазина и я проследява до дома й. Обсебен от момичето, Нето започва да я дебне. Кори забелязва, че я следят и побягва. Когато Нето й връща изпуснатата от нея обувка, тя най-накрая го харесва и между тях започва любовна връзка. Но Гуирипи отвръща на удара. Той има изненада. Кори трябва да избере един от двамата младежи. Но може би понякога най-добрият избор е да не избираш? Може би не е задължително любовният триъгълник да е нещастен.


20 юли (вторник, зала "Европа"):


Прожекцията на "Гърбавица" е с начален час 16.00. Действието на впечатляващия пълнометражен дебют на босненската режисьорка Ясмила Збанич се развива в съвременния град Сараево, все още непреодолял последиците от войната. Есма (Миряна Каранович, позната от филмите на Емир Кустурица) е самотна майка, която живее с 12-годишната си дъщеря Сара (Луна Мийович) в квартал "Гърбавица" на Сараево – място, превърнато в концлагер по време на въоръжените сблъсъци през 90-те. Есма не е в състояние да върже двата края само с помощите, получавани от държавата, и започва да работи на две места – денем във фабрика за обувки, нощем като сервитьорка в клуб. Сара междувременно устремно се променя, постепенно излиза от детството и един ден пожелава да отиде на училищна екскурзия. Цената е твърде висока и тя предвидливо съобщава на майка си, че може да получат отстъпка, ако удостоверят с документ, че бащата на Сара е шахид – военномъченик, за какъвто Есма винаги го е представяла…


От 18.00 часа е най-новият филм на талантливия британски режисьор Сам Мендес – "Сбогом, заминаваме". Бърт и Верона очакват първото си дете, когато родителите на Бърт решават да напуснат САЩ. Тъй като те са единствената причина младата двойка да живее в техния град, бъдещите родители се отправят на пътешествие из страната в търсене на друго място, където да отгледат детето си. Сбогом, заминаваме носи неочаквана, но приятна промяна в стила и тона на Сам Мендес. От филми като Път към изкупление и Пътят на промените, пренасящи ни в друго време, той поема с двамата си главни герои тук на кротко пътешествие из Северна Америка в небрежнярски стил. Предишните кинотворби на режисьора са драми, които стискат за гърлото. Сбогом, заминаваме се движи свободно из водите на комедията. Мендес показва, че дори когато предлага уж небрежно и набързо заснет филм за една въздействаща със своята обикновеност двойка, той знае много добре какво прави и къде иска да ни заведе.


"София Филм Фест във Варна" ще бъде закрит със специалната прожекция на "Зад кадър" (20.00), представен от режисьора Светослав Овчаров, продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов, сценариста Христо Тотев и актрисата Касиел Ноа Ашер. След прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят със създателите на филма.


Сюжетът е базиран на действителен случай от края на 70-те години на миналия век. Филмовият оператор Антон Кръстев и съпругата му Диана са разделени от Желязната завеса – тя е избягала с детето им в Западен Берлин, а той е останал в България. Тя вярва, че само там детето им ще бъде здраво. Той не може без любимата си работа. Снима с най-добрия режисьор, част от партийната върхушка. Служителите на Държавна сигурност педантично наблюдават оператора. Телефонните разговори на семейството се подслушват, писмата им се отварят. Близките му отношения с хората от властта го правят още по-подозрителен. Тайните служби смразяват отношенията в семейството. Чувствата между съпрузите преминават през любов, отчуждение и омраза. Когато могъщите партийни покровители на Антон рухват, той загубва всичко, което е обичал – семейството си, работата си, смисъла на живота си: да бъде операторът. Трийсет години по-късно операторът снима историята на своя живот. Онези, които са го преследвали навремето, днес режисират филма.